// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

11 Aralık 2014

Teslim Olmayanların Albümü : Peyk - Teslim Olma (2014)



“ Teslim Olma “  bir slogan, bir nevi sert bir ağıt niteliğinde sert bir sözcük. Kesinlikle sıkı bir albüm ismi. Daha önceki albümlerinde mesaj vermekten geri kalmayan Peyk sahalara gol atmak için yeniden döndü. Bu defa gol biber gazı yiyenlere, ağaçlar kesilmesin diye hürriyeti için savaşanlara geliyor. Umutsuz olmamayı öğütlüyor bu defa Peyk bize, albümün çıkış sürecinde Gezi dönemine dair pek çok mesaj yer alıyor.

Birgün gazetesinde verdiği röportajda grubun vokali İrfan Alış Gezi’nin ilk gününü şöyle anlatıyor; "Gaz yediğim ve kendimi kaybettiğim bir anda, iki genç koluma girip beni ara sokaklara götürdü... Beni taşıyan gençlerden biri 'Abi sırası değil ama, müziğin hastasıyım' dedi... Gözlerim iyi ki yaşlar içindeydi hali hazırda..."

Grup bu defa Sound’unu çeşitlendirmiş, Reggae ‘nin üstüne biraz soslu blues ekleyerek çok sesli bir albüm yaratmış. Grup üyeleri Gezi parkında gazı soluduğu için, “ gaz iyi geldi”  diyor bize. Şarkıların gezi döneminde yazıldığı düşünülmesin, çünkü daha öncesinde memleketin durumlarıyla alakalı.  Yeni albümde öne şarkılardan biri  “Bu Ben  “ samimiyetiyle önde. Peyk yine değişmiyor, mesaj niteliğinde şarkıları adrese yolluyor, gol yapıyor. Kendi içine dert yanıyor, kadınlardan dem vuruyor.

 Kaset takılma seslerine çağrışımı “ Karnım Aç” ile  şarkının başından itibaren hissettiriyor Peyk. Bunu yaparken sözler iğneleyici. Peyk kendi içindeki sorunlara el atıyor bu sözlerde.   “ Dünya kötü bunu gördüm,yaptım kendi yolumu “  bu sözlerle kendilerini anlatıyor Peyk.  O sözlerden   klavye tonları ve İrfan Alış’ın sesi şarkıya  muazzam hava katıyor. Yeniden düzenlenen şarkılarından biri “ İçimdeki İz “ bundan 3 sene önce çıkan albüme ismini veren şarkı. Alaturka melodilerle döşeniyor, Peyk bu melodilerle hoş nostalji yaşatıyor dinleyenlere. 

“ Kare Kafa “ ile Peyk bizi 60’li ve 70’li yıllardaki müzik dönemine götürüyor. Peyk sözünü sakınmıyor, politik söylemini devam ettiriyor.  Çalanlara, çırpanlara, halen koyun olanlara ayar vermeyi unutmuyor ve sonra ekliyor  “ İşin aslı böyle, figüransın sende, başı sonu belli  “  diyor ve “ al, sat ,iç ( adulation) “ diye devam ettiriyor. Şarkıları sıralayacağız, ama Peyk’in gezi direnişi döneminde konserle ilgili bir sözünü hatırlatmamız gerekir. "Gezi'de konser monser olmasın. Bunca insan ölmüş, yaralanmış. Ortada yas varken neyi kutluyorsunuz? Duyarsızlığımızı mı? "   

“ Yürüyor Sokak (Sobe II) “    “ Teslim olmak yok ,umut var ,direniş var “  mesajıyla Gezi dönemine ve o dönem yanan sokaklara selam ediyor.  “ Kim sana boyun eğ diyor “  sözüyle topu 90’a takıyor , yasakları eleştirmekten geri kalmıyor Peyk. Daha önce ki röportajlarında “ anaakım medyanın söylediklerimizi yayınlamadığınız halde kimseye röportaj vermeyeceğiz “ diyen bir grup duruşlarıyla alakalı durumunu özetliyor.

 “ İstanbul” da İçimdeki İz gibi alaturka melodilerle döşenen bir şarkı, bu şarkıyla da Peyk yeniden  güzel bir nostaljiyi  yaşatıyor.  “ Yıkama Kot “  vokalist İrfan Alış’ın kendini gösterdiği şarkılardan, blues tonları da şarkıda kolayca fark ediliyor.  “ Romantik Karate “ de klasik İrfan Alış tarzında, keyif veren, 1.15’ten itibaren baskın vokaller ve vokalleri takip eden klavye tonlamaları kendimizden geçmemizi sağlıyor.  

“ Ne Oldu Bana “ ‘ yeni versiyonu reggae tınılarıyla bambaşka bir hale gelmiş. “ Göçük “ ile göçük altında kalan madencilere sesleniyor, Soma’da faciada emekçi madencilerimize selam ediyor.  Bir Baba ve Anne’nin evladını toprağa nasıl koyduğunu betimliyor. Bunu yaparken sözleriyle acıtıyor dinleyeni. Peyk kapanışı “ Ölümsüzler “ ile yapıyor.  İrfan Alış bu şarkı sözlerinin nasıl çıktığını şöyle anlatıyor;

“  Ölümsüzler ben doğuda askerken, 19 yaşında ve savaş şartlarında yazılmıştır. Kutsallaştırılmış rezil bir savaşta dağlarda birbirine kırdırtılmış gençlerin; ki ben onlara bu toplumun günah keçileri diyorum, ölümlerine yapılmış bir ağıttır.. “

Öldürmeyen ve öldürtmeyen sisteme sesleniyor Peyk burada. Hepimizin sorununun aynı olduğunu söylüyor. Biz belki tam doğru dile getiremiyoruz, Ama Peyk bunu açık sözlülüğüyle dile getiriyor.

“ İçimdeki İz “ albümünden sonra  sahalara dönüş yapan Peyk, geziye selam edici bir albüm olan “ Teslim Olma “ isminin hakkını fazlasıyla veriyor. Hem gezi döneminden, hem de Soma Faciasında hayatını kaybeden emekçi madencilerimize selam ediyor Peyk.  

  CEM KURTULUŞ,2014




0 yorum: